Natuurfotografie Fred van Wijk 

Natuurfotografie     Publicaties     Lezingen     Exposities    Dia-scanservice

horizontal rule

 

Start
Omhoog

 

 

 

Jeroen van Wijk

Blog

31-08-2014

ZOMER

Ik heb mijn site al een tijdje niet meer bijgewerkt, maar ik heb de afgelopen periode wel veel gefotografeerd. Daarom hier een selectie van de beste foto's. Ook zijn verschillende gallery's weer eens bijgewerkt met onderstaande foto's en meer.

Aan het begin van de zomer fotografeerde ik deze klaproos, recht tegen het licht van de ondergaande zon in. Dit zorgde er niet alleen voor dat de bloem doorscheen, maar veroorzaakte in combinatie met wat gras een mooie oranje gloed op de voorgrond.

 

In dezelfde periode kwam ik regelmatig zwijnen met jongen tegen. In deze tijd van het jaar zijn de biggen al aardig groot en zijn ze hun streepjesvacht al kwijt.

 

Ik heb ook een aantal avonden besteed aan het fotograferen van konijnen.

 Wanneer ze iets niet vertrouwen, gaan ze op hun achterpoten staan om een beter zicht over de omgeving te krijgen.

Later heb ik ervoor gekozen om op een andere plek met tegenlicht te werken. Dit is eigenlijk maar één avond goed gelukt, maar dat was genoeg voor een gewenst resultaat.

 

Konijnen waren niet de enige knaagdieren die voor mijn lens kwamen.

Ook heb ik tijd gestoken in het fotograferen van eekhoorns, met al hoofddoel om ze springend te fotograferen. Met bovenstaande foto was ik al zeer tevreden.

Even later begon het licht te regenen. De druppels geven naar mijn mening een leuk effect aan de foto.

 

Dit jaar stond de heide ook geweldig in bloei. In combinatie met mist en zonsopkomst leverde dit een aantal fraaie foto's op.

 

Een hoogtepunt van de zomer is voor mij de paartijd (bronst) van de reeën. Een aantal ochtenden heb ik ook deze dieren gefotografeerd.

Wederom waren het mist en zonsopkomst wat de mooiste foto's opleverde.

 

Ook na de bronst heb ik nog wat reeën kunnen fotograferen.

Nadat ik bezig was geweest met zonnestralen in een stukje bos, zag ik op terugweg plots een zwart dier tussen de bomen door rennen. Eerst dacht ik aan een wild zwijn, maar toen ik goed keek en het dier stopte, zag ik dat het een ZWART reekalf was. Al snel zag ik ook de moeder staan, maar deze was gewoon bruin. Ik wist natuurlijk dat dit bestond, maar ik had het zelf nog nooit gezien. Gelukkig bleven ze een lange tijd staan, waardoor ik genoeg tijd had om beide dieren op één foto te krijgen. De setting was niet ideaal, maar de zeldzaamheid van deze verschijning maakt dit voor mij meer dan goed.

 

 

18-06-2014

GAAIEN

De laatste weken is het in onze achtertuin erg druk met gaaien. Een perfecte gelegenheid om deze mooie vogels eens anders dan normaal te fotograferen.

Een van de manieren om dat te doen is was om ze te fotograferen in de regen.

Vlak na de regenbui.

 

Ook in het warme avondlicht laten de gaaien zich regelmatig zien. Bij deze foto heb ik een ander decor gekozen, naar mijn mening een stuk mooier.

 

Momenteel probeer ik de gaaien in vlucht te fotograferen. Dit levert niet altijd scherpe foto's op, maar soms had ik geluk. Dit vind ik één van mijn mooiste.

Vlak voor de landing.

Het moment van de landing. Hierbij worden de vleugels prachtig gestrekt.

 

26-05-2014

STEENUILEN

Nadat ik vorig jaar een steenuil aardig op de foto wist te zetten, hoopte ik dat dit jaar nog beter te doen. Afgelopen weekend kreeg ik de kans om deze mooie soort een ochtend vanuit een hut van dichtbij te kunnen observeren en fotograferen.

Na meer dan een uur wachten, dook deze uil vanuit een boom naar de grond om daar een prooi te vangen. Vervolgens ging hij, met zijn rug naar me toe, op een oude paal in het ochtendzonnetje zitten.

Nadat de uil iets was gedraaid, werd de prooi goed zichtbaar. Deze muis zou later aan de jongen in het nest worden gevoerd.

In de loop van de ochtend kreeg ik nog een aantal kansen om de steenuil op verschillende plekken te fotograferen. Hier op een zijtak van een oude perenboom.

Wat lager aan dezelfde boom was ooit een tak afgebroken. Dit zorgde voor deze mooie stronk, wat ook de reden was waarom ik hier koos voor een staande opname.

De laatste foto die ik kon maken was er weer een van de uil met een muis, een mooie afsluiter van een geweldige ochtend.

 

19-04-2014

LENTE

De lente is echt begonnen en dat is op allerlei manieren merkbaar.

De weidegebieden zitten weer vol vogels, zoals de tureluur (foto 1) en de grutto (foto 2).

Ook zijn de boerenzwaluwen weer terug van hun "wintervakantie" in het zuiden.

 

Ik had me voorgenomen om dit jaar zandhagedissen op te zoeken. In de paartijd, meestal begin mei, kleuren de mannetjes felgroen. Door het warme weer van de afgelopen tijd had ik het vermoeden dat dit nu al het geval zou kunnen zijn.

Na een tijdje zoeken zag ik opeens iets groens tussen de beukenblaadjes kruipen. Ja hoor, het was een zandhagedis.

Toen het dier aan me gewend was, ben ik met de macrolens voorzichtig dichterbij gekropen.

Later ontdekte ik dat er ook een vrouwtje in de buurt was. Vrouwtjes zijn bijna onvindbaar door de perfecte schutkleur. 

In de heidestruiken in de buurt kwam zo nu en dan ook een tjiftjaf zitten. De gestreepte achtergrond wordt veroorzaakt door een graspol.

 

In de lente worden de dagen ook steeds weer langer. Daarom kun je 's ochtends vroeg en aan het einde van de avond ook weer fotograferen.

Vlak na zonsopkomst trekken de damherten terug richting het rustgebied. Daarbij moeten wel enkele wandelpaden worden overgestoken.

 

Ook de edelherten zoeken bij zonsopkomst de rust weer op. Deze roedel liep precies over de rand van een heuvel op de hei voor de oranje gekleurde zon langs. De wolk bovenaan de foto vind ik iets extra's geven.

 

Ook ben ik in de avonduren op zoek geweest naar wild. Op een avond zag ik een sprong reeën lopen, maar ik was niet tevreden over het licht en de afstand. Daarom besloot ik er met een ruime boog omheen te lopen, zodat de volgende mogelijk werd:

Ik kon de reeën fotograferen in prachtig tegenlicht! Dan is het ook niet noodzakelijk om dichtbij de dieren te komen.

Eenzelfde exemplaar als op de vorige foto, hier gekozen voor een staande opname.

Deze foto, een van de laatste uit de serie, is wat mij betreft de mooiste. Het gouden randje om de reegeit heen was precies waar ik op hoopte.

Dit lijkt me voor nu dan ook een mooie afsluiter.

 

VERRASSING

11-04-2014

Aan het einde van een middag stuitte ik in het bos op een enorme verrassing. Uit een dikke beuk kwam namelijk opeens een bosuil gevlogen. Ik had de camera en het statief gelukkig bij de hand, dus toen hij even een tussenstop maakte in een berk kon ik snel een paar foto's maken. Niet veel later vloog de uil weer verder en kon ik kijken of er een paar goede foto's tussen zaten. Met bovenstaande foto ben ik enorm tevreden.

 

20-03-2014

ZELDZAAMHEID

Onlangs ontdekte ik een plek waar regelmatig een zwarte reebok loopt. Dit was voor mij de perfecte gelegenheid om eindelijk goede foto's van zo'n zeldzame variant te maken.

Ik heb de plek dan ook verschillende keren bezocht. De eerste keer had hij nog een bastgewei.

De tweede keer dat ik er was, nog geen week na de eerste keer, had de bok de bast al volledig van zijn gewei geveegd.

Met deze foto's ben ik al erg tevreden, maar ik ben van plan om het ree dit jaar nog regelmatig op te zoeken.

 

 

22-02-2014 

De afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met het fotograferen in en rondom de bossen, waarbij ik me heb gefocust op verschillende onderwerpen. Deze keer dus veel foto's.

MOEFLONS

In de vakantie ben ik er verschillende ochtenden op uit getrokken met de bedoeling om moeflons te fotograferen.

Dit groepje, bestaande uit twee volwassen ooien en lammeren van vorig jaar, van vier stak het pad over. Dit op een plek waar ik ze al eerder had gezien en nu dus ook had verwacht.

In het bos is het al lastig om deze schuwe dieren een beetje dichtbij te krijgen, laat staan op de open heide. Dit groepje rammen was, sluipend via een aantal kleine dennetjes, nog enigszins te benaderen.

 

BOSVOGELS

's Middags zat ik regelmatig in een hutje, wachtend op verschillende vogelsoorten.

Deze grote bonte specht was één van de eerste bezoekers. Een soort die ik graag wilde fotograferen, maar met deze foto ben ik nog niet helemaal tevreden.

Op dezelfde plek verscheen af en toe ook een boomklever.

Verder kon ik veel verschillende mezensoorten fotograferen. 's Winters overwinteren deze vaak in grote groepen. Hier hangt een glanskop aan een berkentak.

Ook deze typische bosbewoner, de kuifmees, kreeg ik een aantal keren voor de lens.

Op het laatste moment lukte het me ook nog om de razendsnelle zwarte mees vast te leggen. De kleinste mezensoort van ons land kwam regelmatig op een omgevallen berkenstam zitten, op ongeveer twee meter de hut.

 

EDELHERTEN

's Avonds was ik  langs de rand van een veld te vinden, wachtend op edelherten.

De eerste keer zag ik ze al snel. Er liep een grote roedel (ongeveer 20) mannetjes in het hoge gras, waarvan dit de grootste was.

Hetzelfde hert, maar deze keer gekozen voor een panorama uitsnede.

Deze twee jongere dieren waren regelmatig met elkaar aan het stoeien. Hier staan ze weer tegenover elkaar.

Dit opvallende hert zocht onder overhangende eikentakken naar voedsel.

 

Op de tweede avond scheen de langzaam ondergaande zon op het veld, wat weer voor totaal andere foto's zorgde.

Bij aankomst lag de roedel nog te rusten tussen de bomen.

Na een tijdje werden ze wat actiever. Dit hert dreigt naar een ander, welke wat meer verscholen tussen de bomen stond. Gedrag wat regelmatig te zien is bij sommige herten.

Niet veel later renden ze, precies in het warme zonlicht, het veld op.

Dit jonge mannetje genoot nog even van het zonnetje. Hier heb ik bewust voor gekozen om het hert wat kleiner in beeld te zetten, zodat de in de zon hangende takken ook nog zichtbaar zijn.

Een allerlaatste zonnestraal vond nog een weg door het bos en scheen precies op dit hert. Gelukkig tilde hij zijn kop ook nog even op. Het gewei was door dit exemplaar al afgeworpen.

 

28-01-2014

STEENUIL

Vorig jaar kon ik in het voorjaar en de zomer voor het eerst steenuilen fotograferen. Ik hoop ook dit jaar weer om deze soort voor de lens te krijgen, dus ben ik gaan kijken of ze nog op dezelfde plek als vorig jaar te zien zijn.

Al snel zag ik er een zitten, goed gecamoufleerd op het dak van een schuur. Niet op precies dezelfde plek als vorig jaar, maar gelukkig wel in de buurt.

Even later vanaf een andere plek nog een aantal foto's gemaakt.

Het was midden op de dag, dus het uiltje had waarschijnlijk behoefte om te rusten. Ik heb hem dan ook niet verder gestoord. Hopelijk volgt er nog veel meer, misschien een keer in het zonnetje?

 

30-12-2013

VOGELS IN DE POLDERS

Na vele dagen tussen met name de kleine vogels te hebben gezeten, heb ik vandaag op volledig andere plekken gefotografeerd: in de polders.

's Winters zijn in bijna elke polder grote groepen ganzen te zien. Nadeel daaraan vind ik dat er altijd veel bij elkaar zitten en op een simpel, groen weiland. Op deze plek was dat niet zo. Een groep kolganzen zat tussen een weiland met gemengde grassoorten, wat al voor een veel minder standaard foto zorgde. Er zaten er ook nog eens twee vrij. Als beide dan zo'n mooie houding aannemen, hoef ik alleen maar het knopje in te drukken.

Aan het einde van de dag, al tegen zonsondergang, kwamen we langs een weiland waar veel zilverreigers zaten. De laagstaande zon zorgde voor een gouden gloed over het weiland en een warm tintje op de witte veren van de zilverreiger.

Die warme tint was ook te zien op dit vliegende exemplaar.

Wanneer je juist in de richting van de laagstaande zon fotografeert, vult die warme, oranje tint vaak het hele beeld. Op een akker zat deze buizerd en heel even viel het zonlicht precies goed. Zo kun je met mooi licht toch een fraaie foto maken van een zeer algemene soort.

Ook een vliegende buizerd heb ik geprobeerd op een andere manier vast te leggen. Deze keer door middel van een silhouet, waarbij nog een klein beetje rood te zien is in de lucht en op het onderwerp.

Als de zon dan echt onder is, kleurt de wolkenlucht nog prachtig oranje. Deze kol- en grauwe ganzen bleven, voordat ze naar het meer vlogen om te overnachten, nog iets langer op de weilanden zitten. Zo kon ik toch ook weer een heel andere foto van ganzen op een weiland maken.

 

28-12-2013

MEER VOGELTJES

Na de koolmezen, groenlingen en eekhoorns hebben ook andere soorten de weg naar de hut gevonden.

Pimpelmezen waren altijd al in de buurt, maar gaan nu ook vaak op de goede plek zitten. Hier houdt er één de omgeving goed in de gaten. Hij is namelijk geen vrienden met andere mezen.

Af en toe is er een tijdje dat twee kuifmezen af en aan vliegen. Vandaag was weer zo'n dag en kon ik ze goed fotograferen. Hierboven de beste opname van deze prachtige soort.

Het roodborstje laat zich ook regelmatig zien. Vaak gaat hij niet op de goede plek zitten, maar na lang wachten deed hij het hier keer wel. 

26-12-2013

NIEUWE FOTOHUT

In de periode dat er weinig dieren in de tuin zijn, hebben we een nieuwe fotohut in de tuin gebouwd. Na een moeizame start, komen er steeds meer bezoekers. Die ga ik dan natuurlijk fotograferen. Hieronder de beste resultaten tot nu toe.

Koolmezen zijn vaste gasten. Helaas fotografeer je ze niet zo makkelijk als je ze ziet. Ze zijn namelijk razendsnel en zitten nooit stil. Op een bemoste stam tussen de eikenblaadjes wilde dit exemplaar toch even mooi poseren.

Net als vorig jaar komen ook deze winter groenlingen in de tuin. Dit vrouwtje, waarschijnlijk dit jaar uit het ei gekropen, is niet schuw en laat zich regelmatig zien.

Tussen de blaadjes voelt ze zich ook prima thuis.

Wat was dit een fantastische verrassing! Toen er na een poos wachten wat vogels zaten, vlogen deze opeens allemaal weg. Ik baalde eerst, maar vlak daarna zat de reden  recht voor mijn neus. Het was deze  eekhoorn, met mooie pluimpjes op zijn oren. We zien deze leuke diertjes redelijk vaak, maar nu ging er eindelijk één op het juiste moment op de juiste plaats zitten. Hij rende af en aan voor nootjes die hij kon verstoppen of opeten, wat altijd mooi is om te zien.

Één keer ging hij mooi op zijn achterpootjes zitten, misschien wel de leukste houding die ze kunnen aannemen. Dat moment is te zien op de bovenstaande foto. 

14-12-2013

LAPLANDUIL

Laatst kreeg ik een telefoontje dat er vlakbij huis een laplanduil was gezien. Enorm bijzonder, aangezien deze soort binnen Europa alleen in het noorden van Scandinavië voorkomt. Het was slechts op een paar minuten afstand, dus pakte ik snel mijn spullen en fietste ik er naartoe. Vrijwel meteen zag ik hem zitten en na een tijdje zoeken vond ik een goede plek om hem ongeveer vrij te fotograferen.

Vanwege de drukte om hem heen nam de uil af en toe een grappige houding aan.

Uiteindelijk bleek het (helaas) om een ontsnapt dier te gaan, maar twee dagen later was hij nergens meer te vinden. Toch nog een beetje wild dus.

02-11-2013

WNF-KALENDER

Afgelopen week ontving ik de jaarkalender van het WNF voor 2014.

Dat was niet voor niets. Mijn foto van een poolvos in de sneeuw, waarmee ik vorig jaar de WNF-Photo Award won, staat namelijk bij de maand januari.

 

26-10-2013

HERTENBRONST

Van midden september tot midden oktober is het de bronsttijd (paartijd) van de edelherten. Een mooie periode die ik niet wilde missen.

Verschillende grote mannetjes lopen onrustig heen en weer om hun groep hindes bij elkaar te houden.

Op een andere plek was dit 's ochtends, van een afstandje, goed te zien.

Een concurrent, met een opvallend gewei, hield de roedel in de gaten.

Een indringer is echter niet welkom en moet soms door middel van een gevecht worden verjaagd.

Dit exemplaar heeft al wat schade opgelopen. Met name de afgebroken tak van de linker geweistang viel me erg op.

De hindes bepalen waar de mannetjes heen gaan.

Vaak houden ze de omgeving goed in de gaten.

En bij de bronst mag een foto van een burlend edelhert natuurlijk niet ontbreken.

 

Het is in deze periode ook bronsttijd bij de damherten.

Ik hoopte vooral een groot mannetje te kunnen fotograferen, iets dat goed gelukt is.

Net als bij de edelherten zijn de mannetjes bij de vrouwtjes.

 

VOSSEN

In hetzelfde gebied als de damherten leven ook veel vossen. Die kon ik natuurlijk niet overslaan. 

Deze vos, zo te zien een jong van afgelopen voorjaar, zat mooi tussen het hoge gras.

Tot mijn verbazing stapte een ander dier het water in.

Dit had ik nog nooit gezien, dus heb ik het uitgebreid gefotografeerd.

Anders dan bij de vorige foto, was het water hier wel glad. Dit zorgde voor een spiegeleffect.

Nadat ik al erg veel foto's had gemaakt, wilde ik eens iets anders proberen. De vossen zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij, dus besloot ik een groothoeklens te gebruiken. Deze foto sprak mij het meest aan, met name door de blik van de vos.

 

30-08-2013

REEËN OP DE HEIDE

Terug in Nederland zijn we weer op zoek gegaan naar reeën. Deze keer in de hoop ze te kunnen fotograferen in de paarse heide.

Na een tijd zoeken kwamen we uiteindelijk dit bokje, van ongeveer twee jaar oud, tegen. Hij liep mooi in het warme licht van de ondergaande zon.

Op zoek naar lekker gras om te eten kwam hij nietsvermoedend dichterbij. Toen hij wel heel erg dichtbij was, en niet meer op een horizontale foto paste, kreeg hij mij toch in de gaten en liep hij vervolgens weer rustig de andere kant op. Dit was een prachtig moment, maar nog helaas niet in de bloeiende heide. Je kunt ook niet alles hebben...

Of toch wel! Toen we bijna bij de parkeerplaats waren, zagen we deze geit in een kuil staan. Toen ze me door kreeg, liep ze uit de kuil en stopte ze nog even om mij goed te bekijken. Precies de foto die ik van tevoren in mijn gedachten had!

19-08-2013

ZOMER IN ZWEDEN

Tijdens deze zomer zijn we een tijdje in Zweeds Lapland op vakantie geweest. Ik heb daar natuurlijk erg veel foto's gemaakt, waarvan een selectie hieronder te zien is.

 

Het hoofddoel was vooral om rendieren te fotograferen. In het begin zagen we veel vrouwtjes met met kalfjes. Bij rendieren hebben, zoals bij andere hertensoorten niet het geval is, zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei.

Hier nog een foto van een kalf dat door een moeras huppelde.

Later zagen we ook veel mannetjes. Deze witte kwam vlak langs ons lopen.

Precies op de rand van een helling bleef hij even staan, met een mooi uitzicht op de achtergrond.

Hier een silhouet van een groter mannetje dat een heuvel op liep.

 

Bij de vele meren en moerassen heb je kans om kraanvogels te zien.

Ook parelduikers kwamen we ze nu en dan tegen. Meestal duiken ze meteen onder als er mensen in de buurt zijn, maar dit exemplaar bleef lang genoeg zitten om een aantal mooie foto's te maken.

 

Rondom het huisje waar we verbleven zaten veel bosvogels. Één daarvan was de taigagaai.

Deze vogel heb ik ook op een andere manier dan normaal gefotografeerd, namelijk met een afstandsbediening en groothoeklens.

De volgende gast die ik ontdekte was de matkop.

Vlak daarna lieten ook de kuifmezen zich zien. Een vogelsoort die ik altijd al wilde vastleggen.

Ook de Scandinavische boomklever liet zich regelmatig zien, vaak in de typische boomkleverhouding. Het verschil met de boomklevers in Nederland is dat de Scandinavische een witte buik heeft in plaats van een oranje.

 

Verder heb ik nog een aantal landschapsfoto's gemaakt. 's Avonds waren er vaak prachtige wolkenluchten te zien. Hier weerspiegelt zo'n lucht in een klein plasje op een fjell.

Ook zijn we nog naar Nationaal Park Fulufjället geweest om de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, te bekijken. Deze foto heb ik met een lange sluitertijd gemaakt zodat er veel beweging in het vallende water te zien is.

 

Meer foto's van deze vakantie zullen binnenkort te zien zijn in een nieuwe gallery.

24-07-2013

REEËN, ZWIJNEN EN ...

 

Zoals aan de titel al te zien is, ben ik weer bezig geweest met  fotograferen van reeën en zwijnen. Hier heb ik dan ook een flink aantal foto's van.

Deze reebok zagen we 's avonds vanuit de bosrand een veldje op lopen. Toen hij bij dit struikje kwam, stopte hij om ervan te gaan eten. Af en toe hield hij even in om zijn omgeving goed in de gaten te houden. Opvallend aan deze bok zijn de vorm van zijn snuit en zijn gewei. Meestal loopt de snuit recht af en heeft het gewei rechte takken, wat hier duidelijk niet het geval is.

Rond deze tijd van het jaar is het ook reeënbronst (paartijd). Regelmatig zie je dan twee bokken achter elkaar aan rennen. Toen ik deze bok probeerde te fotograferen, dook er vanuit de struiken een andere bok op die hem meteen verjoeg. De "bange" bok rende in al zijn haast vlak langs mij, had mij helemaal niet gezien. Ik vind dat deze foto het moment perfect weergeeft. Door de camera als het ware met de bok mee te slepen en het gebruik van een lange sluitertijd, ontstaat er veel beweging in de foto. Dat zijn kop het enige scherpe deel van deze foto is, maakt de foto nog mooier.

Toen hij op een heideveld aan de andere kant van het wandelpad tot rust was gekomen, kon ik hem ook nog fotograferen terwijl hij stil stond.

Op deze twee laatste foto's is zijn mooie, lange gewei goed te zien.

Vlak bij het heideveld van de vorige foto's, is ook dit akkertje. Hier fotografeerde ik begin deze maand ook reeën, maar toen stonden de planten (wilde radijs) nog niet in bloei. Nu was dat wel het geval en kon ik deze reebok fotograferen tussen veel witte bloemetjes.

Ook deze reegeit liep er een tijdje rond.

Toen we stonden te wachten tot er weer wat zou gebeuren, kwam vlak naast ons een andere bok uit de bosrand.

 

Ook ben ik weer een avond terug gegaan waar ik de wilde zwijnen had gefotografeerd. Toen we bij de plek aan kwamen, scheen het oranje licht van de ondergaande zon prachtig op de zwijnen. Dit zorgde voor de warme kleuren op deze foto.

Ook het biggetje was er weer bij en liep in dat mooie licht.

Kort daarna was het licht niet meer zo mooi oranje, maar kon ik nog wel mooie foto's maken van deze alerte moeder.

Soms kwam ze ook heel dichtbij.

 

Terwijl ik de omgeving afspeurde naar de zwijnen van de vorige foto's zag ik in mijn ooghoeken opeens iets bewegen. Het bleek deze haas te zijn, die ook geen grote afstand over liet.

Nadat hij zich een paar minuten goed had laten fotograferen, ging hij er weer vandoor. In zijn achterpoten en staart is de beweging goed te zien.

 

11-07-2013

WEERSPIEGELING

Zoals ik een tijdje geleden al zei, heb ik ook geprobeerd om vogels te fotograferen bij een vijvertje.

De bedoeling is om ze daar te fotograferen met hun weerspiegeling in het water. In de warme avondzon bekijkt deze koolmees zichzelf even.

Ook deze goudvink vindt zijn weerspiegeling blijkbaar interessant. Voor mij een perfect resultaat: geen rimpeltje te zien in het water, de weerspiegeling er ook helemaal op en natuurlijk een prachtig vogeltje.


 

04-07-2013

ZOOGDIEREN 

De laatste tijd ben ik veel bezig geweest met het fotograferen van (veluwse) zoogdieren. Hieronder de beste resultaten van deze periode.

Deze reebok kwam 's avonds uit de dekking om op een akkertje te gaan eten. Zoals goed te zien is op deze foto, is deze reebok zijn wintervacht helemaal kwijt.

 

Deze reegeit stond al een tijdje op het akkertje en ging vervolgens op een heuvel voor een bosrand staan. Dit exemplaar was de wintervacht nog niet helemaal kwijt.

Dit reekalfje stond dichtbij in het hoge gras. Doordat ik geen zoomlens gebruikte, paste hij er niet helemaal op. Vlak voordat hij vluchtte kon ik deze foto maken. Achteraf vond ik het helemaal niet erg dat het kalfje niet volledig op de foto staat, zo is dat lieve kopje nog beter te zien.

 

In deze periode hebben de edelherten bijna volgroeide bastgeweien en zijn ze zo goed als klaar om het gewei te vegen.

De herten hielden de omgeving goed in de gaten, maar bleven toch redelijk dichtbij staan.

 

Ben je niet meer speciaal op zoek naar zwijnen, kom je ze op verschillende plekken tegen.

En nog wel met biggetjes. Al hoewel, ik zag er maar één. Het was wel de eerste die ik dit jaar heb gezien.

Terwijl de zon onder ging, fotografeerde ik in dit zwijn in het tegenlicht. Ik vind vooral de warme kleuren van deze foto erg mooi.

 

Om mooie foto's van zoogdieren te maken, hoef je niet altijd de bossen in. Bij ons in de tuin zitten, na de goudvinken, nu iedere dag eekhoorns. Deze feloranje eekhoorn ging even mooi op de stronk zitten.

Ook de eekhoorns trekken zich niets meer van de schuiltent aan.

 

17-06-2013

STEENUILEN

Midden juni vond ik het wel weer eens tijd worden om een bezoekje te brengen aan de steenuilen. Het is rond deze tijd immers veel langer licht dan de voorgaande keren dat ik er was.

Ruim voor zonsondergang had ik beide uiltjes al ontdekt, maar toen de zon daadwerkelijk onder ging maakte ik pas de eerste mooie foto's. Even ging er één op de rand van een schuur zitten met de oranje gekleurde lucht op de achtergrond.

 

Vlak daarna vloog hij naar de andere kant van de weg en ging dichtbij op klein schuurtje zitten. De zon was toen net onder.

Het geluid van de camera hield hem wel even bezig. Hier zit hij rechtop en probeert te ontdekken wat het geluid precies is. Zo ziet de steenuil er toch heel anders uit.

 

10-06-2013

WILDE ZWIJNEN

Al een aantal jaren probeerde ik een goede foto van een wild zwijn te maken, maar dat lukte nooit. Tot deze maand. Na eerst een avond te hebben gezocht naar een plek waar zwijnen liepen. Toen we die plek eenmaal hadden gevonden, zijn we vlak daarna nog een paar avonden naar die plek geweest. Na een uur wachten langs een veld, zag ik opeens vlakbij ons dit zwijn lopen. Een paar minuten later kwam dit grote mannetje het bos uit en stond hij recht voor ons. Hij had ons niet door, want we hadden ons zeer goed gecamoufleerd. Ook stond de wind gunstig.

Op een andere avond, toen het iets lichter was, kwam hetzelfde zwijn opnieuw het veld op. Weer kon ik veel foto's van hem maken, waarvan dit de mooiste is. Eindelijk heb ik goede zwijnenfoto's!

Meer foto's van de wilde zwijnen zijn te zien een de nieuwe gallery 'zwijnen'.

 

MIST

Toen we het bos uit kwamen fietsen na weer een avondje bij de zwijnen te hebben doorgebracht, was het erg mistig op de hei. Samen met het beetje rood in de lucht zorgde dit voor een mooie combinatie die ik moest fotograferen.

 

IJSVOGELS

Al lange tijd had ik geen goede foto's meer gemaakt van ijsvogels. Eind mei lukte dat eindelijk weer eens. De ijsvogels kwamen regelmatig met visjes aangevlogen om deze aan de jongen te voeren. Hier zit het mannetje op de tak voor mijn tent.

Even later kwam ook het vrouwtje even op de tak zitten.

 

REEBOK

Net als vorig jaar heb ik begin juni een reebok op een akker kunnen fotograferen. Vorig jaar rond deze tijd stond het gras echter veel hoger, waardoor de reeën moeilijker te ontdekken waren. Deze bok zagen we het veld op komen, waarop ik hem vervolgens vanuit de bosrand kon fotograferen. Hij had me wel degelijk door.

Verder bleef hij rustig grazen en keek af en toe goed om zich heen.

 

GOUDVINKEN

Nog altijd zitten de goudvinken iedere dag in onze tuin. Daardoor krijg ik de kans om deze prachtige vogeltjes op verschillende manieren te fotograferen. Deze keer wilde ik ze fotograferen op een takje met mos. Nadat ze eerst eventjes aan dit takje moesten wennen, gingen ze er zeer vaak op zitten. Met name de mannetjes laten zich momenteel veel zien.

Een houding die ik nog niet eerder had gezien: dit mannetje (dezelfde als de vorige foto) blaast zich even op om daarna zijn veren uit te schudden. Vooral het kuifje dat hij opzet vind ik erg mooi.

Een ander mannetje ging op het takje zitten fluiten.

Het takje is eigenlijk een tussenstop op weg naar de "eindbestemming" van de vogels. Deze bestemming is een vijvertje, dat bedoeld is om de vogels te fotograferen met weerspiegeling in het water (daarover later meer). Natuurlijk is het ook mogelijk om de vogels te fotograferen zonder de weerspiegeling. Ook dit levert mooie resultaten op.

 

WNF-BOEK

Op 26 mei waren we bij de presentatie van het nieuwe fotoboek van het WNF, genaamd "Levende Planeet".

Dit is de voorkant van het boek waarin o.a. foto's staan van Frans Lanting en André Kuipers.

We waren er niet zomaar. Er staan namelijk twee foto's van mij in dit boek. Hierboven zijn de pagina's te zien die over mijn foto van parende ijsvogels gaan. Met deze foto won ik in 2010 de tweede prijs bij de WNF-Photo Award.

Ook mijn foto van een poolvos, waarmee ik vorig jaar de eerste prijs won bij de WNF-Photo Award, heeft een plekje in dit mooie fotoboek gekregen. 

 

 

Start ] Omhoog ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan: foto@fredvanwijk.nl 
Copyright © 2011 Natuurfotografie Fred van Wijk
Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2014